Memories of Hungary | A Zsolnay története
Memories of Hungary is the biggest souvenir-shop network in Hungary, Budapest for tourists and hungarians too.
memories of hungary, souvenirs, budapest, hungary, Hungary, gifts, sightseeing, tourist info, tourist, information, hungarian, hungarian souvenirs, hungary souvenirs, hungary gifts, Buda, Pest
15249
post-template-default,single,single-post,postid-15249,single-format-standard, lang-hu,ajax_fade,page_not_loaded,,vss_responsive_adv,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive

A Zsolnay története

17 máj A Zsolnay története

Budapest legimpozánsabb épületein biztos, hogy találkozol Zsolnay-val. Ő adja a Mátyás-templom összetéveszthetetlen eleganciáját, az Iparművészeti Múzeum híres zöld tetejét, de még az Állatkert Elefántházának ékét is. A Zsolnay porcelán története modern mese a szorgalomról és kitartásról.

A gyár sokáig kézi erőből működött, amíg Zsolnay Vilmos a 19. század közepén átvette bátyjától az üzemet. Az elkövetkező években minden nap hegyeket mozgatott meg: új anyagokkal és technikákkal kísérletezett, amivel végül világhírűvé tette a Zsolnay-t. Az általa használt technika – az eozin – mai napig visszaköszön a Zsolnay edényein, díszein. Ez a színjátszó máz a szecesszió nagy kedvence volt. A Zsolnay 1878-ban megnyerte a Párizsi Világkiállítás aranyérmét és ezzel számos külföldi megrendelőt szerzett a világ minden tájáról.

A gyárat később megannyi veszteség érte: a nagy gazdasági világválság a csőd szélére sodorta a Zsolnay-t is, később pedig a második világháború és az államosítás akadályozta meg a fejlődését. A sok nehézség ellenére a gyár megőrizte hagyományos értékeit és mintáit, melyet szívesen ötvöznek a modern kor követelményeivel.

Nincs komment

Post A Comment