Memories of Hungary | Porcelán ékszerek? IGEN!
Memories of Hungary is the biggest souvenir-shop network in Hungary, Budapest for tourists and hungarians too.
memories of hungary, souvenirs, budapest, hungary, Hungary, gifts, sightseeing, tourist info, tourist, information, hungarian, hungarian souvenirs, hungary souvenirs, hungary gifts, Buda, Pest
26
post-template-default,single,single-post,postid-26,single-format-standard, lang-hu,ajax_fade,page_not_loaded,,vss_responsive_adv,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive

Porcelán ékszerek? IGEN!

04 okt Porcelán ékszerek? IGEN!

Nagymamáink vitrinjében, édesanyánk hozományában gyakran találkozunk a gyönyörű festett porcelán edényekkel, amiket szinte fáj megtölteni étellel. A gyönyörű, jelzésértékű aranyozott díszítések és a festés játékossága a magyar népművészet egyik koronaékszere.  De honnan ered a porcelánfestés?

A választ itt is a hazánkra oly jellemző idetelepedett népek kultúrájában kell keresni. A 16. század elején Svájcból kiűzött habánok nálunk telepedtek le és ónmázas edényeiket stilizált virágokkal díszítették, ami hamar népszerű lett a magyarság körében is. Ugyanakkor a három részre szakadt országban a velünk élő törököktől fazekasaink elleshették az évezredes keleti kerámiaművészet minden csínját-bínját: a technikán túl díszítéseket is. Az ekkor megjelenő motívumok a reneszánsz hatását és a magyar állat-és növényvilág színességét ötvözi. Az ipart hamar fellendítették a 17-18. század céhei, amiből később a tőkések megjelenésével egész porcelángyártó manufaktúrák nőttek ki a semmiből (de erről egy későbbi bejegyzésben olvashatnak).

Díszes motívumainkat már nem csak ruhákon és edényeken találhatjuk meg, de a ZEMA manufaktúrának köszönhetően ékszereinken is. A céget az elmúlt években újra felfedezett népművészeti motívumok divathulláma hívta életre. Az ékszer tükrözi a minőséget: a festést a művészek Hollóházi porcelánra viszik fel, amit stílusosan arany, vagy platina réteggel egészítenek ki. Egyik legfőbb értéküknek egyediségüket tartják, amire már külföldön is felfigyeltek, most is több nemzetközi bemutatóra készülnek. Az igényeket figyelembe véve kollekciójukban nem kizárólag magyar motívumokkal, hanem szecessziós és art deco stílussal is találkozunk. A hazai sztárok is felfigyeltek a ZEMA-ra: a medálok,karkötők és gyűrűk több estélyen, bálon is szerepet kaptak.

A ZEMA ékszereket keresse boltjainkban!

zema_04

Nincs komment

Post A Comment