Memories of Hungary | Matyó és ördög
Memories of Hungary is the biggest souvenir-shop network in Hungary, Budapest for tourists and hungarians too.
memories of hungary, souvenirs, budapest, hungary, Hungary, gifts, sightseeing, tourist info, tourist, information, hungarian, hungarian souvenirs, hungary souvenirs, hungary gifts, Buda, Pest
5
post-template-default,single,single-post,postid-5,single-format-standard, lang-hu,ajax_fade,page_not_loaded,,vss_responsive_adv,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive

Matyó és ördög

04 okt Matyó és ördög

Matyó hímzést elsőként maga az ördög viselt….  ugyanis nem más, mint a sátán rabolta el télen egy mezőkövesdi  lány szívszerelmét. Rimánkodott neki a lány, nagyon hiányzott párja, mire az ördög gúnyos kacajjal azt felelte: akkor  látja viszont szerelmét, ha a leány köténykéjében a nyár virágait hozza el neki. Kétségbeesett a lány, honnan szerez  virágot a fagyban? Esze azonban nem hagyta cserben: piros fonálból rózsákat hímzett, bimbókkal színesítette a vászondarabot, majd büszkén azt vitte az ördög elé. Az ördög  se volt rest: a pár újra boldog lehetett.

Félretéve a matyó eredetlegendát, a messze földön híres hímzésnek így is érdekes története van. A matyó hímzés központja Mezőkövesd és környéke: Tard és Szentistván. Közel 200 éves múltra tekint vissza: kezdetben az ágyakat           borító takarót díszítették egyszerűbb virágmintákkal, később az egész térségben elterjedt és egyre nagyobb, látványosabb motívumok jelentek meg. Megbomlott kezdeti szimmetriája is: labdarózsa bimbók, levelek és egyéb  minták tarka kesze-kuszasága jellemzi ezt a díszes hagyományt. A XX. század elején megjelenő színes fonalak alapvetően változtatták meg a hímzést is, ahogy a matt pamutfonalakat is felváltották a díszesebb selyem anyagok.

Matyóföldön most is őrzik ezt a szép hagyományt, amire segítségükre van a Matyodesign is: egy olyan cég, aminek sikerült a múltat és a jelent egyesíteni, megőrizni az értékeket, de modernné, mindennapivá tenni a népművészetet. Váczi Rozi és testvére, Bori a gyönyörű Tardon töltötték gyerekkoruk nagy részét, ahol dadák vigyáztak rájuk. A gyerekek matyó rózsák között nőttek fel, pedig akkor még nem is gondolhatták, hogy felnőttként     ez nem csak a munkájukká, de a hivatásukká is válik. Egy hirtelen ötlet következtében keresték meg felnőttként a hagyományt ápoló dadáikat, akikkel összefogva létrehozták a Matyodesignt. A nénik  vászon helyett mai divatos ruhadarabokra és kiegészítőkre hímzik mintáikat: néhol ragaszkodva a hagyományokhoz, máshol új színeket kipróbálva. A Mayodesign a vásárlók szívébe talált: hamarosan már óriási sikernek örvendett. A Váczi testvérek        mögött rengeteg munka, de még több szeretet van, tisztelet a népművészet,az egykori dadák iránt, akiknek munkalehetőséggel köszönik meg a gyerekkori gondoskodást. A ma már Pro bono díjas cég 22 nénit foglalkoztat. Az elkövetkező években céljuk, hogy még letisztultabb kínálattal szolgáljanak magyar és külföldi vevőknek egyaránt.

A Matyodesign termékeit keresd üzleteinkben! (részletek a Kapcsolat menüpont alatt)

Nincs komment

Post A Comment