Memories of Hungary | Herend és Rotschild
Memories of Hungary is the biggest souvenir-shop network in Hungary, Budapest for tourists and hungarians too.
memories of hungary, souvenirs, budapest, hungary, Hungary, gifts, sightseeing, tourist info, tourist, information, hungarian, hungarian souvenirs, hungary souvenirs, hungary gifts, Buda, Pest
8
post-template-default,single,single-post,postid-8,single-format-gallery, lang-hu,ajax_fade,page_not_loaded,,vss_responsive_adv,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive

Herend és Rotschild

04 okt Herend és Rotschild

A XIX. század második felében a Rotschildek egyik hölgytagja elvesztette gyöngysorát bécsi rezidenciájuk kertjében. A szegény asszony és szolgálói tűvé tettek mindent, de az ékszer csak nem lett meg. Már feledésbe is merült az eset, amikor a báróné kitekintve ablakából kismadarakat látott dalolni egyik bokrukon, miközben fényes tárggyal játszottak. Így lett meg az elveszett gyöngysor.

A Herendi manufaktúra alapítóját, Fischer Mórt megihlette a történet, és az eset emlékére egy 12 motívumból álló különleges étkészlettel lepték meg az azóta legendássá vált családot. Azok, akik nem hisznek a tündérmesékben azt hiszik, az arannyal diszített étkészlet a gazdagságot jelképezi. Akárhogy is, a gyár természetesen már akkor dokumentálta, hogy híres megrendelői mikor és milyen készleteket rendeltek: ebből tudhatjuk, hogy a Rotschild étkészlet 1860-tól, azaz több mint 150 éve van forgalomban.

A Herendi porcelán története legendás, megrendelőik között történelmi alakok, hősök lépnek fel, ami az elegancián túl egyfajta titokzatosságot is kölcsönöz a manufaktúrának, ami mára a luxusipari vállalatokat tömörítő francia nemzeti szövetség, a Comité Colbert impozáns tagjai közé is bekerült. A folytonosságot úgy látszik, semmi sem törheti meg, ám a gróf és iparmágnás megrendelők mellett megjelentek a sztárok is: Arnold Schwarzenegger pl. szenvedélyesen gyűjti a herendi darabokat.

A Herendi Porcelánmanufaktúra számos impozáns darabját megtalálják üzleteinkben.

herend

Tags:
,
Nincs komment

Post A Comment